Utlevelser
Bedrift Privat Om Utlevelser Referanser Forespørsel


Hovedside
Klatrekurs
Klatreaktiviteter
Taubane
Utdrikningslag
Tandemhopping
Seilturer
  Klatring i Peru  
Villmarksopplevelser
Guidede turer
Kurs
ToppturCamp
Sidekart
Kontakt oss


Klatring i Peru

Den 23. juli 2004 reiste 2 instruktører fra Utlevelser til Peru for å klatre i Andesfjellene.

Artikkelen under beskriver praktiske erfaringer fra flere ekspedisjoner i Andesfjellene, samt beskrivelse av noen av klatreturene som ble gjort på den siste ekspedisjonen.

Denne artiklen ble også publisert i "Tindeposten", Tindeklubbens medlemsblad, 2. utgivelse 2005. Hele utgivelsen som også inneholder beskrivelse av vår ekspedisjon til Andesfjellene er tilgjengelig under Norsk Tindeklubb sin nettside i PDF format under denne linken: Tindeposten 2. utgivelse 2005.


Cordillera Blanca i Andesfjellene



Andesfjellene.

Tenk deg en fjellkjede med et titalls topper over 6000 meter. Et sted som kunne vært importert fra Himalaya , men uten toppavgifter , byråkratisk sommel eller chamonixtisk alpeleven. Et sted der vakre fjell blandes med en fargerik og svært spennende kultur, og der godværet stort sett aldri gir deg fred. Et sted som garantert vil gi deg en opplevelse du aldri vil glemme. Dette er Cordillera Blanca, den hvite fjellkjede

Dette er ingen klatrehistorie men en ren informasjonsartikkel om Cordillera Blanca som befinner seg ca 30 mil nord for Hovedstaden Lima i Peru. Undertegnede har selv vært der på 5 ekspedisjoner så noe ekspertise tør jeg påstå finnes i denne artikkelen.


Språk

Det er Spansk som gjelder. De snakker vanligvis ikke engelsk engang på turistinformasjonen i de store byene. Lær deg litt Spansk, det er et lett språk å lære og du trenger bare litt basis Spansk for å klare deg/dere.


Vaksiner

En trenger enkelte vaksiner for å dra til Peru. Hør med legen din eller dra til en vaksinasjonspoliklinikk. Jeg kan også anbefale Dr Rodolfo Espinoza i Kirkeveien 59 A. (Hvis du bor i Oslo) Be om å få en anti diare vaksine i tilegg. Dette er en drikkevaksine som tar knekken på opptil 70 % av de mest vanlige mikrobene som fører til "turistdiare"


Visum

Så lenge en har gyldig pass og utløpsdatoen for passet ikke er for kort frem i tid så får du turistvisum med en gang du går gjennom passkontrollen i Peru. Men, pass på når utløpsdatoen for hvor lenge du kan være i Peru går ut. Du kan få alt fra 30 til 90 dager. Ikke gjør som meg, jeg fikk tidligere alltid 90 dager og regnet dette som vanlig. Ikke denne gangen, jeg ble stoppet bryskt av en passkontrollør på vei tilbake, 5 dager over tiden av de 30 dagene jeg faktisk hadde fått. Ikke hadde jeg nok penger til å bestikke han heller og flyet gikk om 30 minutter . 5 dager senere og 10 000 kr fattigere (billett) kunne jeg endelig dra hjem!


Pengeuttak

Det er ingen problemer med kort. De mest brukte kortene er Visa og Mastercard. Stort sett over hele Lima er det kortautomater, særlig da i de bedre strøkene, butikksentra og handlegater. I Huaraz finnes det minst 6 uttaksteder, disse er hovedsakelig plassert i hovedgaten nær plazaen, og til venstre for plazaen.(Plaza Del Armas) Det sier seg selv at i små byer og fattigere strøk kan det være vanskelig å finne automater. Uansett ha alltid med litt dollar i tilfelle krise. Travellers cheques er greit å bruke, de fleste banker tar disse. Det finnes også egne vekslingsboder som tar TC. I Huaraz befinner disse seg på hovedgaten fra plazaen. (Casa de Cambio)


Billett

Ta alltid fotokopi av billetten. Får du en billett mellom 800-9500 er dette bra. Husk at det er vanlig med å bekrefte at du skal reise ut med din billett ca 72 timer før avreise fra Peru Dette kalles reconfirmar på spansk. Hvis du ikke gjør dette kan du i verste fall miste plassen, men dette går stort sett bra selv om du ikke gjør dette


Vekt på flyet

De fleste flyene tar ca 20- 25 kilo pluss 5 kilo håndbagasje. Jeg kan love deg at dette blir ofte for lite og overvekt på fly, det er svinedyrt. Merkelig nok, flyselskapene bryr seg lite om hva du tar på deg. Jeg har ofte durt rett inn på flyet iført plaststøvler og fullt ekspedisjonsutstyr. Ikke veldig behagelig , men kilo spart. Sjekk alltid flyselskapet hva de har som maks vekt.


Lima

Hovedstaden i Peru og det første som møter en etter ca 13 timers flytur fra Europa. Mange blir vettskremte av byens trafikk, forurensing, bråk, og stedets noe fortjente rykte for kriminalitet, og kaster seg på første buss til fjellene. Gi stedet en sjanse!! Det finnes perler også her. Dra f,eks til Miraflores, en rik bydel i Lima. Her finner du masse shoppingmuligheter, hoteller, restauranter og utesteder. Larcomar er et restaurant og butikksenter i Miraflores som ligger på toppen av en klippe med stillehavet rett under. Barranco en annen "trygg bydel er Limas senter for barer, nattliv og kunstnere.


Transport

Fra Lima til Huaraz (ved foten av c.blanca) tar det ca 8-9 timer med buss. Bussene går stort sett bare om natten, men de er komfortable så dette er ikke noe problem. De beste busselskapene er Cruz del Sur, Ormeno, og Movil Tours. Turen koster ca 120 kr en vei. Det finnes flere busselskaper, men jo billigere, jo mer utrygt blir det. Ved de tre overnevnte lukkes sekkene inne og en får bagasjelapp. Har hørt at det er overvekt over 20 kilo, men har aldri erfart at de gidder å bry seg med dette. Uansett er prisen for overvekt lav! For adresse til busselskapene anbefales en god reisehåndbok som f,eks footprint Peru eller lonely planet. Husk! Noe varme klær på turen, bussen går over pass på 4000 meter.


Huaraz



Huaraz.

Huaraz er hovedsetet for all klatring i Cordillera Blanca. Den er også hovedstaden for distriktet som heter Ancash. Dette er en by med ca 110 000 mennesker. Her bor man når enn ikke er på fjellet. Her kjøper en proviant ordner transport, bærere, guider, og her fester en etter mange dager på fjellet.


Hoteller/hostales

Det er ingen problem med å finne billige og trygge overnattingsmuligheter i Huaraz. Prisene ligger på ca 30-60 kroner for de mest enkle rommene. Disse er som oftest mer enn bra nok. I boken Classic Climbs of the Andes med Brad Johnsen står det oppført mange gode steder. Ønsker selv å anbefale hostal Churup. Et familiedrevet sted som er trygt, hyggelig og billig Her er det lett å få info. Mange klatrere og trekkere innom. De har egen hjemmeside, så du kan bestille på forhånd.


Innkjøp

Stort sett alt en trenger på tur kan kjøpes i Huaraz. Mat på fjellet, særlig det som skal brukes i Base Camp kjøpes her. Ferskmat, supper, gryteretter, pulversaft, brød, sjokolade o.s.v . En av de beste butikkene ligger i hovedgaten ca 600 meter fra plazaen på høyre side (retning Nord) Rett nedenfor denne butikken ligger innehallene (Hjørnet av Raymondi gaten og Tarapaca) med boder som selger alt fra ris i løs vekt til levende høner( og døde) Tar dere med kokk, går han hit. Det er billigere her og mer spennende. Har du bruk for smertestillende (hodepinetabletter) Diamox for akklimatisering, eller vannrensetabletter får du kjøpt dette på de mange apotekene som befinner seg i hovedgaten. Når det gjelder brensel er det bensin som gjelder. Det heter benzina blanca på spansk og fåes kjøpt i jernvarebutikker, (ferreteria på spansk) Bensinen her er stort sett veldig bra, får du dårlig bensin ha med et kaffefilter i tilfelle og filtrer gjennom. Har du med engelskspråklige bøker kan disse lett byttes ved de mange kafeene rundt om i Huaraz.


Medbragt fra Norge

Det er enkelte ting som det ikke er så enkelt å få tak i. Dette er spesielt dry tec ( frysetørket mat) Du kan få tak i det men det er dyrt. Ta med disse fra Norge. Bruker du ennå flate batterier til hodelykten? Disse er nesten umulig å få tak i Peru! Gasskolber er også dyrt og vanskelig å få tak i . Bruk heller bensinbrenner. Skulle du være så uheldig å miste/glemme utstyr kan dette leies ved de mange utleie/turbutikkene. Du får stort sett leid/kjøpt alt, men husk utstyret er av ymse kvalitet så ta med personlig utstyr selv , om du da ikke bare skal på en enkel trekkingstur. Husk å ta med snøstaker da de en får leid i Huaraz er stort sett hjemmesnekret og av tvilsom natur.


Guidebøker

En veldig bra guide bok som tar for seg de mest populære rutene er som nevnt tidligere: Classic climbs of the Cordillera Blanca med Brad Johnsen . Den er full av flotte bilder med fjellene, samt ruteoversikt , informasjon om klatringen ,logistikk, transport, overnattingssteder .o.s.v. Den er supermotiverende og anbefales på det varmeste. En mye eldre guidebok men som er blitt brukt som en bibel for klatrere siden 1995 er David M Sharmans: Climbs of the Cordillera Blanca og Peru. Denne føreren har ingen bilder, men tar for seg mange flere ruter. Det kan være en ide å kjøpe begge to slik at de utfyller hverandre.


Transport /trekking til Base Camp



Trekking med esel til Base Camp.

Det enkleste er ofte å la de på hotellet/hostalet ordne privat transport for dere. Da får man egen bil og en slipper å sitte sammen med 15 andre i de offentlige bilene som går (selv om dette har sin sjarm også) Hvis en tar de offentlige går de aller fleste fra den første broen en kommer til fra plazaen retning nord. Så lenge man finner en bil med takgrind så er dette egentlig grei skuring selv om det blir litt mer melkerute og en må bytte bil når en tar av fra hovedveien. Noen basecamper ligger nær veien f,eks for Pisco er det ca 20 minutter å gå. Dette er"heldigvis" unntaket. Uansett, de aller, aller fleste BC er det sjelden over en dagsetappe å nå, med unntak av Alpomayo som er ca av 2 dager. Gjør dere selv en tjeneste, lei esler/hester eller bærere.! Å gå på 3500-4000 meters høyde hele dagen med sekker på 25-30 kilo unner jeg ingen. For de mest populære dalene/toppene vrimler det som oftest av muldyr med førere når siste landsby/veistump er nådd med bil, og trekkingen inn til BC begynner. Uansett, det er greit å være tidlig ute slik at ikke alle muldyrene er leid ut

Skal en leie guider, kokker, bærere er dette enklest å arrangere fra casa de guia, som er det stedet klatreførerne for Cordillera Blanca holder til. Her kan en også få tak i muldyrdrivere (arrieros). Alle gyldige guider, kokker, bærere, arrieros, skal ha gyldig yrkesidentitetskort. Hvis en er i tvil om noen faktisk er det de påstår de er, spør om å få se dette kortet.


Basecamp



High Camp Alphamayo.

To ting er viktig i BC. 1. Aldri drikk direkte fra bekker i Base Camp. Veldig ofte går det dyr rundt i området og forurenser. Desinfiser vannet med vannrensetabletter (fåes kjøpt i Huaraz) eller kok vannet i 10 minutter. 2. Det kan være utrygt å la utstyr ligge uten tilsyn. En ide kan være å kjøpe seg inn på et annet team som har teltvakt/kokk for å la vedkommende passe på teltet, gjemme utstyret eller rett og slett satse på at det går bra. Dessverre forekommer det tyveri i de mest populære BC-ene. Kommer en høyt nok opp så er det stort sett trygt.


På fjellet



Topptravers i Andes.

I høyden blir blodet tjukkere og en fryser lettere. Viktig å tenke på dette selv om temperaturene ikke er veldig lave . Hvis en tar med klær som en tidlig påske i Norge burde dette holde mer enn nok. På 4000 meters høyde er det på dagen typisk 25 grader når solen står på og rundt minus 5 om natten. I høydeleirene som oftest ligger fra 4800- 5500 kan nattetemperaturen komme ned til minus 10. Uansett, en god dunjakke/vest er nesten uunnværlig da det blir lange kvelder. Ikke alle gidder å legge seg i teltet kl 18.30 da det blir mørkt. En diodelykt kan være en strålende ide. Med så tidlig mørke kan det være greit å ha en lykt der batteriene kan vare i over 100 timer, i forhold til lesing i teltet eller andre sysler utendørs.


Klatreutstyr på fjellet

(Husk dette er veiledende,) Dette kommer selvfølgelig an på hvor vanskelige/lange ruter en skal gå. Jeg tar utgangspunkt i moderate ruter. Et typisk rack" for et taulag vil være 2x 60 meter tau. 2 Korte isøkser. Det er greit å ta med økser som ikke er helt rett i skaftet (isklatreøkser) da det ikke er så ofte en bruker isøksene til å pløye ned i snøen med. Noe av det viktigste en tar med som utstyr fra Norge er snøstaker. Dette er en T-formet aluminium "bolt" som hamres ned i snøen. (husk hammerhode på den ene isøksa) ca 6 stk per lag bør være nok. Iskruer, ca 8 stk bør holde. Jeg pleier alltid å ha med noen nøtter og tricams i tilfelle miks klatring. 5-6 nøtter og 2- 3 tricams er greit. Når det gjelder stegjern trenger en ikke de råeste foss/mix jerna så lenge de kan brukes på plaststøvler eller stive lærstøvler. Støvler ja! Plaststøvler er som kjent varmest, men lærstøvler best å klatre med. Jeg anbefaler alle som vil bruke lærstøvler å bruke supergaiters i tillegg (heldekkende gamasj med isolasjon) særlig hvis en skal over 6000 meter. Til slutt vil jeg minne om at breene/isen i Andes er som resten av verden stort sett i sterk tilbakegang. Dette påvirker ruter i høyeste grad! Ruter som er beskrevet for 5-10 år siden kan ha forandret seg dramatisk. Typisk er breglepper (bergsschrundt) som er blitt mye vanskeligere å forsere. På enkelte ruter har isen nesten blitt borte og det blir mer mix klatring. Dette gjelder spesielt for de mer lavtliggende rutene. Prøv å få siste rapporter om rutene fra guider eller andre klatreteam! Uansett, klatringen i Cordillera Blanca er fantastisk!

 
     Utlevelser: tlf 47 64 50 00 , Fax: 98 37 98 00, E-post: post@utlevelser.no